piątek, 23 listopada 2012

Tort cappucino


Potrzebny czas: 90 minut
Moja ocena: 4+

Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1 i 1/4 szklanki maki krupczatki
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
- 4 łyżki gorącej wody
- otarta skórka z cytryny 
 
Masa:
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g masła 
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 serki waniliowe danone
- 2 łyżki żelatyny - rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzone

Nasączenie:
- 500 ml kawy cappucino
- 6 łyżek alkoholu 

Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka ubić z połową cukru i z 4 łyżkami gorącej wody do uzyskania jasnej puszystej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmiksować do masy. Dodać skórkę z cytryny. W oddzielnym naczyniu ubić białko ze szczyptą soli i resztą cukru. Delikatnie wmieszać masę białkową do masy żółtkowej. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 C, piec w temp 175 C ok 30 min.
(Można zrobić biszkopt z 6 jaj, wtedy trzeba zwiększyć odpowiednio proporcje)
Masa:
Ubić żółtko z cukrem, wmiksować: masło, serki, mleko w proszku, na końcu dodać ostrożnie żelatynę aby masa się nie zważyła.

Biszkopt ostudzić i przekroić w poprzek na 3 równe części. Pierwszą część nasączyć, ułożyć na niej 1/3 masy, przełożyć drugą częścią biszkopta - również nasączyć i przełożyć 1/3 masy. Na to nałożyć 3 kawałek biszkopta , nasączyć i przykryć resztą masy. Posypać tartą czekoladą.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis na ten tort dostałam od koleżanki Anety, która kiedyś upiekła dla nas taki sam. A właściwie to jej chyba bardziej mi smakował. :) Tort nie jest za mdły i zbyt słodki. Wyszedł mi trochę za niski, dlatego proponuję zwiększyć proporcje biszkoptu do 6 jaj. Ilość masy też bym trochę zwiększyła.



5 komentarzy:

  1. woow, wygląda mega apetycznie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz mi slinka leci !, uwielbiam torty , ale mam dylemat kiedy w kremie jest żółtko ! ogromnie obawiam sie salmonelli , masz jakąś radę? , pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm ciekawe pytanie. Szczerze mówiąc nie mam na to jakiejś dobrej rady. Warto jednak dokładnie umyć jajka przed użyciem i dotykać jak najmniej skorupki - i co ważne, żeby skorupka nie wpadła do jajka.

      Usuń
  3. A dziękuję bardzo :) Również pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń