środa, 31 października 2012

Owsiany schab w porach


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 2 kotlety schabowe
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 poy
- seler naciowy
- płatki owsiane
- olej

Przygotowanie:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem i kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące, jajku i płatkach owsianych. Grillujemy z obydwu stron.
Na drugiej patelni dusimy seler i por. Dodajemy zgrilowane paski schaby i dodajemy do pora i selera. Dusimy przez 5 minut.

Kilka dodatkowych słów:
Autorem przepisu jest mój mąż, który lubi eksperymentować w kuchni. Mięso zostało podane z ziemniakami, które zostały ugotowane z łyżką stołową kurkumy oraz odrobiną cukru.
Warto do całości podać jakiś sos, aby całość nie była zbyt sucha. My dodaliśmy kiszone ogórki pokrojone w kostkę.


sobota, 27 października 2012

Kurczak w ostrej marynacie


Potrzebny czas: 40 minut + kilka godzin na marynowanie
Moja ocena: 3+

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryczka chilli
- kawałek świeżego imbiru
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść świeżych listków szałwii
- sól
- oliwa z oliwek
- kawałek żółtego sera

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka włożyć w foliową torebkę i rozbić tłuczkiem. 
Przygotować marynatę. Papryczkę oraz cebulę pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce, szałwię drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać, dolać oliwę, tak aby przykryła całość i zblendować. Posmarować marynatą kurczaka i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Każdą pierś rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na niej kawałek żółtego sera i złożyć na pół. Zawinąć kurczaka folią. Piec w piekarniku około 20 minut.

Kilka dodatkowych słów:
Kurczaka podałam z pieczonymi talarkami z ziemniaków oraz gotowanym na parze kalafiorem.
Ziemniaki posmarowałam odrobiną startego czosnku, posypałam solą oraz posiekanym rozmarynem. Na wierzch płożyłam kawałki masła. Całość piekłam pod przykryciem w piekarniku około 40 minut. Jednak mimo długiego czasu ziemniaki wyszły trochę twarde. Dlatego w razie potrzeby należy przedłużyć czas pieczenia.


czwartek, 25 października 2012

Krem z kukurydzy i papryki


Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 3-4 osób):
- 2 puszki kukurydzy
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 papryczki chilli
- 0,5 L bulionu
- oliwa z oliwek
- ok. 100 g sera żółtego (np. cheddar)
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Paprykę dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do rozgrzanego piekarnika (190 C). Skropić oliwą. Piec w żaroodpornym naczyniu bez przykrycia przez około 30 minut - aż skórka zacznie się robić czarna. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i włożyć do foliowej torebki i zawiązać. Zostawić na 15-20 minut. Po takim zabiegu skórka zejdzie nam bez większego problemu z papryki. Wyjąć z papryki gniazda nasienne, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek oraz papryczki drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć 1-2 minuty ciągle mieszając. Dodać kukurydzę i smażyć około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę i wszystko zmiksować za pomocą blendera.
Nalać do miseczek i posypać tartym serem.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis na zupę pochodzi z bloga Słodka Babka.
Do kremu podałam chrupką bagietkę. Natomiast jak proponuje Słodka Babka, można tutaj także podać nachosy.
Ponieważ mój krem wyszedł nieco mdły, dlatego proponuję dodać 2 papryczki chilli zamiast 1. Ale to już jest kwestia smaku. Ja lubię ostre jedzenie.
Polecam na chłodne jesienne wieczory.

środa, 24 października 2012

Kurczak jalfrezi


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena:4

Składniki:- 1 łyżka oleju gorczycy
- 3 łyżki oliwy
- 1 drobno posiekana duża cebula
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/2 łyżeczki garam masali
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 wydrążona i pokrojona w kostkę mała czerwona papryka
- 125 g ugotowanego bobu
- 500 g filetu z kurczaka, ugotowanego i pokrojonego na kawałki
- sól
- świeże gałązki kolendry do dekoracji

Przygotowanie:Olej z ziaren gorczycy podgrzewać mocno na patelni przez minutę do momentu, aż prawie zacznie się palić.
Dolać oliwę i zmniejszyć ogień, podsmażyć na nim na złocistobrązowy kolor cebulę i czosnek.
Dodać koncentrat, pomidory, kurkumę, kmin, kolendrę, chilli, garam masala i ocet winny. Smażyć, mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.
Dodać paprykę i bób i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać kawałki mięsa i doprawić solą.
Potrawę curry smażyć na małym ogniu 6-8 minut, aż kurczak się podgrzeje, a bób będzie miękki.
Nakładać na ogrzane talerze, przybrać gałązkami kolendry i podawać.

Kilka dodatkowych słów:Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe - najlepsze przepisy z całego świata"
Kurczak jalfrezi to rodzaj pikantego curry, który można podawać z ryżem lub chlebkiem pita.
Myślę, że kurczaka nie trzeba wcześniej gotować - o wiele łatwiej dodać go do smażącej się cebuli i czosnku. Zamiast sproszkowanego chilli warto dodać świeże papryczki chilli - w zależności od tego jak ostry chcemy uzyskać smak, dodajemy od 1 do 3 drobno posiekanych papryczek.

wtorek, 23 października 2012

Aromatyczne warzywa na parze z kurczakiem


Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 3-4 osób):
- 1 cukinia pokrojona w plasterki
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 3-4 ziemniaki pokrojone w talarki
- 1 czerwona papryka
- 100 g żółtej fasolki szparagowej przekrojona na pół
- kilka różyczek kalafiora - rozdrobnionych
- podwójna pierś z kurczaka
- sos sojowy
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy około 20 minut. Następnie zdejmujemy skórkę i kroimy w paski.
Cukinię, marchewkę, fasolkę i kalafiora układamy w naczyniu do gotowania na parze. Lekko solimy. Ziemniaki również układamy w naczyniu i posypujemy rozmarynem oraz solą. Wszystko parujemy około 15-20 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczka. Dodajemy uparowane warzywa oraz paprykę i delikatnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

Kilka dodatkowych słów:
Bardzo lubię gotować warzywa na parze - oprócz tego, że są bardzo dobre w smaku, to do tego pozostają jędre i są zdrowe.
Kurczaka również można podgrillować jeśli nie chcemy go smażyć - wtedy całe danie będzie jeszcze zdrowsze. :)

wtorek, 16 października 2012

Gruszki w czekoladowym musie


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 5

Składniki (na 4 porcje):
- 1 duża gruszka
- 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka)
- 30 g mąki
- 30 g cukru pudru
- 3 jajka
- lody waniliowe

Przygotowanie:
Czekoladę pokroić na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka wymieszać z mąką i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Wlać do żaroodpornych pojemiczków.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do masy czekoladowej.
Parować w parowarze przez 10 minut.
Podawać z gałką lodów waniliowych.

poniedziałek, 15 października 2012

Kurczak w ziołach z sosem pieczarkowym


Potrzebny czas: 40 minut + 6 godzin na marynowanie
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
marynata:
- garść posiekanych świeżych ziół np.: estragon, szałwia, oregano
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
sos pieczarkowy:
- 300 g świeżych pieczarek
- 150 ml śmietany 30%
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane w kostkę
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- świeży estragon

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na 2 części, tak aby uzyskać dwa cieńsze kawałki.
Wymieszać składniki na marynatę i zanurzyć w niej kurczaka. Odstawić do lodówki  na około 6 godzin.
Pieczarki obrać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i dusić kolejne 10 minut. Na koniec dodać świeże zioła.
Rozgrzać patelnię do grillowania i ułożyć na niej kurczaka. Grillować z każdej strony około 5 minut.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami.



piątek, 12 października 2012

Legumina z kaszy manny z jabłkami


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 4 łyżki kaszy manny
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 ml śmietanki do kawy
- 2 jajka
- cynamon
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Kaszę mieszamy z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy zawiesinę z kaszy manny i gotujemy. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę do kawy, intensywnie mieszamy, studzimy, dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. 
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do manny delikatnie mieszając. 
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie część jabłek blendujemy a kilka zostawiamy. 
Do pucharków wlewamy leguminę, wlewamy mus jabłkowy i dekorujemy cząstkami jabłek. Posypujemy cynamonem.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książeczki "Śląskie Smaki 2011".
Legumina wyszła bardzo puszysta i mus jabłkowy wpadł mi do środa. :/ Jeśli chcemy mniej puszystą całość można zmniejszyć ilość jajek do 1. Warto też uważać z cukrem. Mój deser wyszedł trochę za słodki.



czwartek, 11 października 2012

Zupa dyniowo-pomarańczowa


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 3-

Składniki (dla 2-3 osób):
- 500 g dyni
- sok z 2 pomarańczy
- tarta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżka świeżo tartego imbiru
- 125 g sera ricotta
- sól, pieprz
- prażone płatki migdałów
- oliwa

Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć imbir przez 30 sekund. Dodać dynię i doprawić solą. Smażyć około 3 minut. Po tym czasie zalać sokiem pomarańczowym oraz taką ilością wody, aby przykryć dynię. Dodać skórkę z pomarańczy. Gotować pod przykryciem około 30 minut - aż dynia będzie miękka.
Dodać ricottę i zblendować. Podawać z prażonymi płatkami migdałów.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Zupa smakowała bardziej jak deser niż zupa i może dlatego trudno mi było zjeść całą miskę do końca.



środa, 10 października 2012

Zapiekane warzywa


Potrzebny czas: 80 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 3 osób):
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 duża cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- 2 nieduże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietany
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, lekko ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka, udusić na maśle,przyprawić solą i pieprzem. Umytą cukinię i oskrobane marchewki pokroić w plasterki. Bakłażana obrać ze skórki i również pokroić. W wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie układać warstwami, na przemian, warzywa posypane ziołami prowansalskimi . Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa ziemniaków. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wymieszać ze śmietaną, posolić, doprawić gałką muszkatołową. Polać sosem warzywa. Formę przykryć kawałkiem folii i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przeszło pół godziny, zdjąć folię, aby ziemniaki się przyrumieniły i zapiec jeszcze przez kilka minut. 

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.
Aby nadać warzywom smaku posypałam je pokruszonym kozim serem. Oczywiście warzywa można zmieniać w zależności od sezonu i upodobań. 

wtorek, 9 października 2012

Korma - jedna z lepszych jakie jadłam!


Potrzebny czas:  70 minut + 12 godzin na marynowanie
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 suszonego czerwonego chilli lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 łyżka ghee lub klarowanego masła
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- szczypta czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki mielonych migdałów
- sól do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- woda
- listki świeżej kolendry do przybrania

Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
Przygotować marynatę z imbiru, czosnku oraz jogurtu. Wymieszać z kurczakiem i odstawić do lodówki na 12 godzin lub na noc.
Cebulę wymieszać z chilii i lekko zblendować z odrobiną wody tak aby pasta była gładka.
Na patelni rozgrzać ghee, dodać kolendrę, pieprz, kurkumę i garam masala. Smażyć około 1 minuty ciągle mieszając. Dodać pastę z cebuli  i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć kolejne 10 minut. Na koniec dodać mleczko kokosowe oraz odrobinę wody, aby przykryć kurczaka. Doprowadzić do wrzenia. Dodać migdały i wymieszać. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut.
Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny oraz sól. Dobrze wymieszać.
Podawać z ryżem. Całość posypać świeżą kolendrą.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis na tą kormę znalazłam na forum Jamiego Olivera. Jest pyszna i warto ją wypróbować. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Polecam! :)


poniedziałek, 8 października 2012

Konfitura z mango pod waniliowo-kokosową śmietanką


Potrzebny czas: 2h 
Moja ocena: 3

Składniki (dla 4 osób)
- 400 ml śmietanki 30%
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
- 1 łyżka żelatyny
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżka soku z cytryny
- do przybrania: listki mięty i 1 figa

Przygotowanie:
Namocz żelatynę z odrobiną wody i odstaw na bok.
Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj ziarna wydrążone z laski wanilii wraz z laską, 1 łyżkę cukru oraz skórkę z limonki. Podgrzej i odstaw z ognia.  Dodaj żelatynę. Całość ostudź. W tym czasie ubij śmietanę i dodaj do ostudzonego mleka. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Mango obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Smaż na wolnym ogniu z 1 łyżką cukru aż do uzyskania konsystencji konfitury. Dopraw sokiem z cytryny i ostudź.
Na dnie salaterki nałóż konfiturę a na wierzch waniliowo-kokosową śmietankę. Udekoruj listkami mięty i kawałkiem figi.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga łyżka-nożyczki-widelec.blogspot.com
Przy przygotowywaniu tego deseru warto uważać z ilością cukru. Ja całość przesłodziłam i potem ciężko było zjeść. Robiąc konfiturę z mango należy często mieszać całość i dodawać wody. Mango nie ma prawie w sobie soku, więc szybko się przypala. Śmietanki z tej ilości wychodzi trochę sporo i połowa mi została. Ale wykorzystałam ją później jako dodatek do lodów :)
Ciekawy i efektownie wyglądający deser. Polecam do wypróbowania. 

niedziela, 7 października 2012

Makaron z ricottą, suszonymi pomidorami i rucolą


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 4

Składniki  (dla 2-3 osób):
- 250 g makaronu
- 5 suszonych pomidorów
- 200 g świeżej ricotty
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 50 g rukoli
- 45 ml zalewy z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotuj makaron. Odcedź, zachowując łyżkę wody z gotowania.
W misce utrzyj ricottę, miętę i kolendrę za pomocą widelca, tak aby powstał gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
Do drugiej miski włóż pokrojone pomidory, dodaj posiekany czosnek, kapary i oliwę. Dobrze wymieszaj. Dodaj rukolę i zmiksuj na gładko za pomocą blendera. Dodaj łyżkę wody z makaronu. Następnie dodaj ricottę i delikatnie wymieszaj. Połącz z makaronem.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książki "Makarony" Carly Bardi.
Muszę przyznać, że smak tego sosu jest bardzo ciekawy. Różne smaki przenikają się i co jakiś czas można poczuć delikatny aromat mięty, kolendry czy  rukoli. Jeśli lubicie eksperymenty to warto spróbować :)



piątek, 5 października 2012

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym


Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 3 osób):
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g żółtego sera
- 1 łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ ze środka razem z pestkami i pokroić w grubą kostkę. Ułożyć w żaroodpornej formie i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C) na 15 minut.
Na patelni rozgrzać masło i udusić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i dusić razem przez kilka minut.
Odstawić z ognia i doprawić do smaku miodem, sokiem cytrynowym, octem balsamicznym, curry, solą i pieprzem. Sos powinien być pikantny. Wymieszać ze śmietaną i zalać lekko podpieczoną dynię. Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.
Sos wyszedł wspaniały. Dynia jakby trochę bez smaku. Myślę, że można ją lekko doprawić przed pieczeniem. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa lub makaronu.

czwartek, 4 października 2012

Zupa z soczewicy z indyjskim aromatem


Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- szczypta kuminu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 pomidory
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- 1/2  łyżeczki kurkumy
- szczypta garam masala
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, obrany ze skórki i drobno pokrojony imbir, kumin i kurkumę. 
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i pokrojone na małe kawałki marchewki. Dusić przez kilka minut, a następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość przełożyć do garnka z soczewicą. Doprawić solą i pieprzem, garam masala i gotować jeszcze przez kwadrans.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Zupę można podawać z grzankami. Dodatkowo warto posypać świeżą kolendrą, żeby nadać zupie jeszcze bardziej indyjski charakter. 
Zupa jest bardzo sycąca i świetnie się nadaje na takie chłodne jesienne dni jak teraz. 


środa, 3 października 2012

Zupa z dyni gotowanej na parze


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 400 g dyni pokrojonej na kawałki
- 1 cebula drobno posiekana
- biała część 1 pora pokrojona na kawałki
- 100 g miękkiego świeżego koziego sera do smarowania
- 1/2 posiekanego pęczka szczypiorku
- 60 g naturalnego serka homogenizowanego
- kromki opieczonego pieczywa
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Dynię, cebulę oraz pory ułożyć w koszyku do gotowania na parze. Parować przez 15 minut.
Serek wymieszać ze szczypiorkiem i odstawić na bok.
Po ugotowaniu warzyw rozdrobnić je w blenderze, dodać serek homogenizowany i doprawić do smaku.
Podawać w miseczkach, z opiekanym pieczywem posmarowanym łyżką pasty z serka koziego.

Kilka dodatkowych słów:
Niedawno dostałam w prezencie parowar i czasami korzystam z jego dobrodziejstw. Dania, które z niego wychodzą smakują zupełnie inaczej niż te gotowane i do tego są bardzo bogate w witaminy. Błyskawiczna zupa z dyni była dla mnie bardzo miłą niespodzianką. A dodatek w postaci serka koziego sprawił, że zupa smakowała jeszcze lepiej. Jeśli posiadacie to cudowne urządzenie to polecam przepis do wypróbowania! 

wtorek, 2 października 2012

Kurczak po chińsku w migdałach


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 3

Składniki (dla 3-4 osób):
- 2 filety z piersi kurczka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, drobno starty
- 1 grubo pokrojona cebula
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona ukośnie w cienkie plastry
- 50 g zielonej fasolki przepołowionej
- 1/4 szklanki konserwowych pędów bambusa 
- 60 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub medium sherry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, dodatkowo
- 125 g prażonych migdałów, zblanszowanych
- olej - do smażenia
- ryż

Przygotowanie:
Ugotować ryż.
W małej misce wymieszać sos sojowy i mąkę kukurydzianą. Masę nałożyć na mięso i odstawić na ok. 5 minut.
W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju do bardzo wysokiej temperatury. Smażyć kurczaka na dużym ogniu 2 minuty, stale mieszając po czym wyjąć mięso z woka.
Jeśli w naczyniu pozostało niewiele oleju, dolać jeszcze łyżkę. Ponownie rozgrzać i stale mieszając smażyć imbir, cebulę i seler 4 minuty. Dołożyć fasolkę i pędy bambusa, smażyć 1 minutę. Dodać bulion, wino ryżowe, olej sezamowy i 2 łyżki wody, przykryć i dusić 2-3 minuty.
Dodatkową porcję mąki kukurydzianej wymieszać z 1 łyżką wody, dodać do sosu i mieszać do chwili, gdy masa zagotuje się i zgęstnieje. Przełożyć kurczaka do woka, dodać migdały i podgrzać, mieszając.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia codzienna" wyd. Publicat.
Niestety nie miałam wina ryżowego dlatego zrezygnowałam z tej pozycji. Myślę, że mogło to mieć spory wpływ na smak potrawy, która w rezultacie była mało wyrazista. Żeby zintensyfikować smak można dodać większą ilość sosu sojowego lub doprawić solą i pieprzem.

poniedziałek, 1 października 2012

Kurczak w serze


Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki ostrej musztardy 
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki świeżo siekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 C. Musztardę wymieszać w miseczce z mlekiem. W drugiej misce wymieszać tarty ser z mąką i szczypiorkiem.
Filety starannie obtoczyć w musztardzie z mlekiem.
Następnie panierować w mieszance z tartym żółtym serem bardzo dokładnie tak, aby filety były obtoczone z każdej strony.
Kawałki mięsa przełożyć na blachę do pieczenia i pokryć resztą serowo-musztardowej papki.
Filety piec w piekarniku 30-35 minut na złocistobrązowy kolor, aż z mięsa po nakłuciu w najgrubszym miejscu będzie wypływał klarowny sos.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe - Najlepsze przepisy z całego świata". 
Filety podałam z ziemniakami w mundurkach i sosem przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekanej świeżej kolendry.