środa, 1 sierpnia 2012
Kurki w śmietanie
Kurki w śmietanie
Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4-
Składniki (dla 3-4 osób):
- 0,5 kg świeżych kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki oliwy
- 80 ml śmietanki kremowej 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurki dokładnie przebrać, odciąć stwardniałe części, dokładnie oczyścić - np. za pomocą szczoteczki.
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać połowę masła i 1 łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać pozostałe masło oraz oliwę. Włożyć kurki. Smażyć około 5 minut. Dolać śmietanę i smażyć jeszcze około 2 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis znalazłam na stronie kwestiasmaku.com
Zaleca się aby grzybów nie myć tylko dokładnie wyczyścić. Tak też zrobiłam. Wydawało mi się, że są czyściutkie - jednak podczas jedzenia dało się wyczuć nieprzyjemny zgrzyt między zębami. Dlatego chyba kolejnym razem dokładnie je umyję i osuszę. Może nawet nie zauważę różnicy w smaku. :)
A co do sosu śmietanowego - warto zwrócić uwagę na to jaką śmietanę dodajemy, ponieważ gęsta najprawdopodobniej się zważy. No i chyba zrezygnowałabym z soku z cytryny, gdyż kurki wyszły kwaśne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz