poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem i mozzarellą


Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 4-

Składniki (dla 4 osób):
- opakowanie ulubionego makaronu
- 5 pomidorów
- 1 duży bakłażan
- pęczek bazylii
- 2 kule mozzarelli
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, podobnie jak bakłażana. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek. Chwilę smażymy, żeby się zeszkliło. Dodajemy bakłażana i smażymy na dużym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy aż się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby ser się trochę rozpuścił.

Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis znalazłam na blogu makaroniary.blogspot.com
Na smak sosu ogromny wpływ ma wybór pomidorów. Myślę, że moje były takie sobie, stąd taki a nie inny smak makaronu. Dodatkowo posypałam makaron parmezanem, ale wydaje mi się to zbędne, gdyż jest już w potrawie wystarczająco dużo sera w postaci mozzarelli.

5 komentarzy:

  1. Wygląda to bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony. Wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron, ser i warzywa - składniki mojego ulubionego obiadu. :) Twoje dodatki bardzo przypadły mi do gustu i chyba niebawem zrobię sobie taki makaron.

    OdpowiedzUsuń
  4. musi byc pyszne - chetnie sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń