środa, 6 czerwca 2012

Chłodnik litewski


Potrzebny czas: 30 minut +1 godzina chłodzenia
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- pęczek botwinki
- 1 ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku 
- szczypiorek
- 400 ml jogurtu
- 500 ml wody
- sól, pieprz
- 2 jajka

Przygotowanie:
Buraczki obrać i pokroić na małe kawałki. Łodygi oraz liście botwinki umyć i pokroić. Wszystko włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Rzodkiewkę oraz ogórka pokroić w kostkę. Dodać do botwinki, zalać jogurtem i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki  na około 1 godzinę.
Podawać z jajkiem i posiekanym szczypiorekim.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z bloga Anyżkowo
Polecam ten chłodnik w upalne dni. Doskonale ugasi pragnienie.

8 komentarzy:

  1. Kiedy ja zrobiłam ten chłodnik, to wszystko zostało zjedzone, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie :) Za to Twoje jest rewelacyjne!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak to właśnie czasami jest z apetycznymi daniami. Może kolejnym razem Ci się uda zrobić zdjęcie. Sezon botwinkowy jeszcze trwa, więc jest szansa :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Piękny kolor i wspaniale podany.

    OdpowiedzUsuń
  3. eleganckie zdjęcie, uwielbiam taki chłodnik.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm A ja go sobie zrobię jutro po raz pierwszy w życiu. Nigdy nie jadłam i chcę spróbować czy polubię. Wykorzystam Twój przepis skuszona pięknym zdjęciem. :)

    OdpowiedzUsuń