niedziela, 3 czerwca 2012

Polenta serowa z grzybami i pomidorami


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 4 osób):
- 0,5 L bulionu warzywnego
- 0,5 L mleka
- 200 g kaszki kukurydzianej
- 150 g sera żółtego (np cheddar)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 pęczka bazylii
- 1 puszka obranych pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
W garnku zagotuj bulion z mlekiem i powoli dodawaj kaszkę kukurydzianą ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut co jakiś czas mieszając.
Obierz pieczarki, odkrój ogonki a kapelusze pokrój w ćwiartki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Bazylię opłukaj i posiekaj.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj grzyb i duś przez kilka minut. Dodaj cebulę oraz czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj pomidory z puszki razem z sosem. Dopraw solą, pieprzem oraz bazylią. Całość duś pod przykryciem około 10 minut.
Ser zetrzyj na tarce, masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do kaszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż polentę i polej ją grzybami z pomidorami.

Kilka dodatkowych słów:
Polenta jest bardzo dobra zarówno na śniadanie jak i na obiad. Zwłaszcza w takie chłodne dni jak dziś doskonale rozgrzewa. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz