Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 5
Składniki (dla 2 osób):
- pęczek botwinki (4-5 buraczków)
- 1 L bulionu
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 150 ml śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku gotujemy bulion.
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce, łodyki kroimy w 2-3 cm kawałki, liście w paski. Dodajemy do bulionu. Skrapiamy sokie z cytryny i gotujemy około 15 minut - aż botwinka bedzie miękka. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zupy - żeby się nie zwarzyło. Dodajemy do garnka.
Na koniec dodajemy posiekamy koperek oraz natkę pietruszki.
Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis znalazłam na blogu Moje Pasje
Bardzo mi smakuje ta zupa - a zwłaszcza liście botwinki. Im więcej tym lepiej. Polecam!
Baaaardzo lubie :-)
OdpowiedzUsuńo nie ma to jak chłodniczek, zapraszam na mój hiszpański chłodniczek
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowite ujęcie;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupki z botwinki ;)
OdpowiedzUsuń