niedziela, 5 lutego 2012
Cytrynowe risotto z kurczakiem
Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena dania: 4
Składniki (dla 2 osób):
- 1 szklanka ryżu okrągłoziarnistego
- 300 g kurczaka
- 200 g fasolki strączkowej
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 900 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1/3 cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
- pieprz
- parmezan
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić tak jak lubimy (w kostkę lub w plasterki). W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać ryż i chwilę podsmażyć - aż wchłonie się cały tłuszcz. Zalać odrobiną bulionu - tak żeby przykrył ryż. Gotujemy około 5 minut i dodajemy pokrojonego kurczaka. Podsmażamy i dolewamy resztę bulionu. Dodajemy skórkę cytryny, sok oraz fasolkę. Doprawiamy pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt, starty parmezan oraz natkę pietruszki. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki a bulion wchłonie się i zgęstnieje. Na talerzu można jeszcze posypać parmezanem.
Kilka dodatkowych słów:
Dzisiejsza inspiracja pochodzi z bloga przezszybe.blox.pl Bardzo mi smakował ten dzisiejszy obiad, chociaż mojemu narzeczonemu nie za bardzo pasowało połączenie fasolki z risotto. Jednak to kwestia gustu. Ja osobiście polecam! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo mi się podoba ten przepis, fajne fusion
OdpowiedzUsuńjadłam, ale nie robiłam.
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę kusząco ;]