wtorek, 21 lutego 2012

Pieczone roladki z papryką


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 cukinii
- 1 szalotka
- ser pleśniowy camembert
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok.
Każdą z piersi kurczaka kroimy na pół. zostawiając 1 cm w całości i rozłożyć jak książkę. Kurczaka obsypać z każdej strony solą i pieprzem i położyć na foli aluminiowej. Nałożyć warzywa i plasterek sera i zawinąć roladkę. Następnie zawinąć szczelnie folię. Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. 200 C przez około 30 minut.

Kilka dodatkowych słów:
Ten wspaniały przepis znalazłam na blogu polkazprzyprawami.blox.pl
Kurczak wyszedł doskonały! Chociaż nie do końca udało mi się uformować roladki, ale smakowało wyśmienicie. Przygotowałam większą ilość warzyw, którą potem położyłam obok jako sałatkę. A do tego wszystkiego pieczone ziemniaczki - oprószone ziołami prowansalskimi. Bo w końcu trzeba było wykorzystać to, że piekarnik był rozgrzany a obok roladek było jeszcze sporo miejsca. Jak dla mnie doskonała para. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz