piątek, 24 lutego 2012

Zupa buraczkowa


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 3+

Składniki (dla 4 osób):
- 5 buraczków (około 800 dag)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2L wody
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 150 g śmietany
- pieprz
- sól
- natka pietruszki

Przygotowanie:
Buraczki, marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w słupki. Wlewamy do garnka wodę i wrzucamy warzywa. Cebulę obieramy z zewnętrznych liści i w całości wrzucamy do warzyw. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól. Gotujemy 20 minut i dodajemy ziemniaki. Gotujemy kolejne 20 minut i dodajemy masło. Odstawiamy zupę na 10-15 minut. Wyjmujemy z zupy cebulę. W tym czasie przygotowujemy śmietanę. W kubku mieszamy śmietanę z 3 łyżkami chłodnej wody. Dodajemy stopniowo kilka łyżek wywaru z zupy i dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy do zupy cały czas mieszając. Na talerzu sypiemy natką pietruszki.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis na zupę jest kombinacją kilku różnych przepisów znalezionych w sieci.
Wydaje mi się, że zupa byłaby zdecydowanie lepsza gdyby była gotowana na mięsie lub na bulionie. Natomiast w takiej postaci była trochę bez smaku. A może nie, tylko przyzwyczaiłam się do wyrazistych smaków. Jednak zupa jest na pewno delikatna w smaku.

2 komentarze:

  1. Chętnie bym jej skosztowała - patrząc na zdjęcie nie mogę pozbyć się wrażenia, iż smakuje jak barszcz ukraiński z dodatkiem mleka, co wydaje mi się odważnym, acz wartym wypróbowania wariantem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby dodać jeszcze białą fasolę i przecier pomidorowy byłoby idealnie :) Dziękuję za inspirację. W niedługim czasie przygotuję barszcz ukraiński :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń