niedziela, 19 lutego 2012
Polenta z jajkiem sadzonym
Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena dania: 2+
Składniki (dla 2-3 osób):
- 4 jajka
- 2 filiżanki kaszki kukurydzianej
- 1 l wody
- mały kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka
- kilka kropel cytryny
- szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka z gorącą wodą powoli wsypuj kaszkę kukurydzianą cały czas mieszaną. Dodaj trochę siekanego imbiru. Gotuj polentę około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Im dłużej polenta będzie mieszana tym będzie delikatniejsza. Następnie dodaj masło, przypraw pieprzem, gałką muszkatołową, solą, sokiem z cytryny i słodką papryką.
Przełóż polentę do naczynia żaroodpornego, wbij jajka - nie uszkadzając żółtka - i zapiekaj przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku, tak aby żółtko pozostało jeszcze płynne.
Na talerzu posyp pieprzem, szczypiorkiem i solą.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie według Pięciu Przemian". Warto dobrze doprawić polentę, ponieważ gdy doda się zbyt małą ilość przypraw to wydaje się nie mieć smaku. Uważam, że jajko równie dobrze można usmażyć na patelni i położyć na polentę. Podczas pieczenia w piekarniku powstała mi na jajku "gumowa" skórka. Jednak może zależy to od czasu pieczenia. Ja się trochę zagapiłam i przypiekło mi się za bardzo. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo podoba mi się po pierwsze połączenie polenty z jajkami, a po drugie - dodatek imbiru.
OdpowiedzUsuńI jeszcze po trzecie - to śliczne, słoneczne zdjęcie :)
pozdrawiam
Apetycznie całość wygląda;) Energetyzujące zdjęcie :) Trochę lata w środku zimy.
OdpowiedzUsuń