sobota, 25 lutego 2012
Pyszna kasza gryczana na śniadanie
Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena dania: 5
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g kaszy gryczanej
- 250 g pieczarek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnek
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
Szalotkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i podsmażamy na maśle. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do szalotki i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Ugotowaną kaszę dodajemy do pieczarek i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika. Dodajemy sos sojowy i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z programu Dzień Dobry TVN, gdzie gotowała Monika Mrozowska-Szaciłło. Jednak nieco ją zmodyfikowałam według własnych upodobań.
Ponieważ jestem przyzwyczajona do innych śniadań, dlatego ten przepis bardziej pasuje mi na kolację. Jednak czasami dobrze jest przełamywać swoje przyzwyczajenia. Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z ciekawością czytałam przepis, myślałam sobie - kasza? na śniadanie?! przepis jest bardzo zachęcający, choć faktycznie może bardziej na kolację :)
OdpowiedzUsuńrównież się zdziwiłam :) kasza na śniadanie ? choć przepis brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńDo tej pory widziałam kaszę śniadaniową w wersji na słodko, a tutaj taka słona odmiana :) Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńna śniadanie kasza? hm, też zadziwiona jestem.
OdpowiedzUsuńosobiście wybrałabym ja na kolację. bo zachęciły mnie składniki.
Widzę, że wszystkie jesteśmy zdziwione tą kaszą na śniadanie :) Ale ponieważ preferuję ciepłe śniadania, dlatego chciałam ją wypróbować. I nie żałuję :)
OdpowiedzUsuń