wtorek, 21 lutego 2012
Zupa szpinakowa z fetą
Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 5
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g szpinaku
- ok. 1L wody
- kilka ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g sera feta
- 100 ml mleka
- bulion warzywny
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości z bulionem.
Szpinak dokładnie płuczemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki i znacznie zmniejszy swoją objętość(około 10 minut). Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez kilka minut. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i mleko. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy, aby smaki się zmieszały.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja pochodzi z bloga przezszybe.blox.pl
Nigdy nie jadłam takiej zupy, i jedno co mogę powiedzieć to, to że jest znakomita. Pyszny smak a do tego daje uczucie sytości na wiele godzin. Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Podoba mi sie ta zupa! Szpinak to moja wielka milosc, a jego polaczenie z feta to juz w ogole mistrzostwo swiata :)
OdpowiedzUsuń