piątek, 24 lutego 2012
Pieczony łosoś
Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena dania: 5
Składniki (dla 2 osób):
- 2 dzwonki łososia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropel cytryny
- 2 plasterki cytryny
- bazylia, oregano
- kilka plasterków masła
- sól
Przygotowanie:
Łososia oczyszczamy z łusek - jeżeli są jeszcze jakieś pozostałości.
Oliwę mieszamy z sokiem cytryny, solą, bazylią i oregano. Smarujemy tym łososia z każdej strony. Układamy na folii aluminiowej. Na wierzchniej stronie kładziemy ząbek czosnku pokrojony w plasterki, plasterek cytryny, 2-3 plasterki masła i zawijamy folią. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220C) na około 30 minut.
Kilka dodatkowych słów:
Przygotowałam do łososia pieczone ziemniaczki posypane ziołami - najpierw podgotowane w wodzie i przełożone razem z łososiem do piekarnika. Do tego sałatkę z rukoli, suszonych pomidorów, winogrona, prażonych pestek słonecznika polanych oliwą z suszonych pomidorów. Pycha! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz