środa, 25 stycznia 2012
Croque-monsieur na słodko
Potrzebny czas: 10 minut
Moja ocena: 5
Składniki:
- pieczywo tostowe
- serek waniliowy
- dżem - taki jaki lubicie (ja użyłam truskawkowego i brzoskwiniowego)
- cynamon
- masło
Przygotowanie:
Masło mieszamy z cynamonem - tak żeby nam wyszło masło cynamonowe. Smarujemy nim pieczywo. Nakładamy serek waniliowy i dżem. Zamykamy tosta drugą kromką pieczywa. Posypujemy cynamonem i chwilę smażymy na suchej patelni, aby pieczywo nabrało chrupkości.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis, który odrobinę zmodyfikowałam znalazłam na blogu www.addiopomidory.blogspot.com
Znakomite śniadanie przynoszące klimat Francji. Francuzi jadają croque-monsieur najczęściej w porze lunchu - głównie w wersji "na ostro" - czyli z serem i szynką. A ponieważ ich śniadania są zazwyczaj "na słodko" stąd propozycja takiego miłego połączenia. :) Naprawdę polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo niebanalnie! Serek waniliowy, czyli taki homogenizowany, smakowy?
OdpowiedzUsuńKiedyś spróbuję, serki to moje drugie imię ;D
OdpowiedzUsuńTak, taki homogenizowamy. Ja użyłam Danio waniliowego.
OdpowiedzUsuń