środa, 25 stycznia 2012

Croque-monsieur na słodko


Potrzebny czas: 10 minut
Moja ocena: 5

Składniki:
- pieczywo tostowe
- serek waniliowy
- dżem - taki jaki lubicie (ja użyłam truskawkowego i brzoskwiniowego)
- cynamon
- masło

Przygotowanie:
Masło mieszamy z cynamonem - tak żeby nam wyszło masło cynamonowe. Smarujemy nim pieczywo. Nakładamy serek waniliowy i dżem. Zamykamy tosta drugą kromką pieczywa. Posypujemy cynamonem i chwilę smażymy na suchej patelni, aby pieczywo nabrało chrupkości.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis, który odrobinę zmodyfikowałam znalazłam na blogu www.addiopomidory.blogspot.com
Znakomite śniadanie przynoszące klimat Francji. Francuzi jadają croque-monsieur najczęściej w porze lunchu - głównie w wersji "na ostro" - czyli z serem i szynką. A ponieważ ich śniadania są zazwyczaj "na słodko" stąd propozycja takiego miłego połączenia. :) Naprawdę polecam.

3 komentarze:

  1. Bardzo niebanalnie! Serek waniliowy, czyli taki homogenizowany, smakowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś spróbuję, serki to moje drugie imię ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, taki homogenizowamy. Ja użyłam Danio waniliowego.

    OdpowiedzUsuń