piątek, 20 stycznia 2012
Cukinia z pomidorami
Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena dania: 4
Składniki (dla 2 osób):
- 1 mała cukinia
- 3 pomidory
- pół cebuli
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Chwilę podsmażyć i dorzucić pokrojone w kostkę pomidory. Poddusić około 5 minut - tak aby cukinia była trochę twarda. Na koniec można posypać bazylią.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie wg pięciu przemian". Potrawę tę gotuje się bardzo szybko dlatego jest to jej duży atut. Warto sparzyć pomidory i obrać przed pokrojeniem ze skórki. Danię można wzbogacić o czerwoną soczewicę, z którą też świetnie smakuje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz