czwartek, 19 stycznia 2012
Quiche z warzywami
Potrzebny czas: 2 godziny
Moja ocena dania: 2
Składniki (dla 4-5 osób):
- 150 g masła
- 6 jajek
- gałka muszkatołowa
- 250 g mąki pszennej razowej
- brokuły,
- 6 łyżek śmietany
- pietruszka
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Kruche ciasto: 150 g schłodzonego masła pokroić na małe kawałki; dodać 2 jajka, trochę gałki muszkatołowej, sól oraz 250 g mąki. Chłodnymi rękoma energicznie zagnieść ciasto; wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie włożyć ciasto do żaroodpornej formy i piec przez 10 minut; następnie na cieście umieścić nadzienie:
Nadzienie: 1 kg drobno pokrojonych i zblanszowanych brokuł wymieszać z 6 łyżkami śmietany i 4 rozbełtanymi jajkami. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, trochę zmielonego pieprzu, sól i równomiernie rozłożyć na kruchym cieście. Obficie posypać pietruszką. Piec około 40 minut w temperaturze 200C.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie wg pięciu przemian" B.Temelie, B. Trebuth. Ja swój przepis wzbogaciłam o dodatkowe warzywa - pieczarki, cebulę, pora oraz cukinię, które wcześniej podsmażyłam.
Jednak coś musiałam zrobić nie tak ponieważ ciasto wyszło prawie jak zakalec :(
Dlatego dałam temu daniu tak mało punktów, ale nie tylko dlatego. Drugim powodem jest to, że potrawa ta wydała mi się zbyt ciężka i mdła. No i czas jej przygotowania jest zdecydowanie zbyt długi.
Ale może macie jakieś lepsze przepisy na tartę, które możecie polecić?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz