czwartek, 12 stycznia 2012

Przysmak gospodarski z oliwkami


Potrzebny czas: 25 minut
Moja ocena dania: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 2-3 ugotowane ziemniaki (obrane lub w mundurkach, resztki z wczorajszego obiadu)
- 5 dag gotowanej szynki
- 1 mała cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 5 dag mieszanych oliwek (zielonych i czarnych)
- 2 pomidory
- 4 jajka
- sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w cienkie paseczki, a obraną cebulę – w półplasterki. Natkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej, krótko podsmażyć ziemniaki. Dodać cebulę i szynkę, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut.
Oliwki drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Wraz z natką włożyć na patelnię z ziemniakami i wymieszać.
Jajka rozkłócić widelce, doprawić solą i pieprzem. Zalać podsmażone składniki i chwilę pokręcić patelnią, tak by masa jajeczna rozłożyła się równomiernie. Smażyć na wolnym ogniu, aż jajka się zetną. Oprószyć pieprzem prosto z młynka, podawać natychmiast.

Kilka dodatkowych zdań:
To danie ma to do siebie, że można dodawać do niego wszystko na co ma się tak naprawdę ochotę. Można wykorzystać resztki z lodówki i przygotować je w smaczny sposób. Ja dodałam zamiast szynki – suszoną kiełbasę, a zamiast natki – szczypiorek. Bo akurat to miałam w lodówce. Danie całkiem smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz