wtorek, 31 stycznia 2012
Zupa fasolowa
Potrzebny czas: 90 minut
Moja ocena: 3+
Składniki (dla 4 osób):
- 2 szklanki fasoli Jaś
- 2 l wywaru rosołowego
- 200 g pieczarek
- 250 ml przecieru pomidorowego
- kiełbasa
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
- chilli cayenne
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc w wodzie.
W garnku przygotować wywar rosołowy (można użyć 3-4 kostek rosołowych) i gotować w nim przez około 1 godzinę fasolę.
Pieczarki obrać i pokroić, paprykę pokroić w kostkę.Kiełbasę pokroić i podsmażyć. Dodać do gotującej się fasoli. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem oraz chilli, które rozgrzeje w te zimowe mrozy.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis znalazłam na blogu alebabka.
Niestety nie miałam w domu kiełbasy dlatego musiałam się obyć bez niej. Zupa smakuje prawie jak fasolka po bretońsku, tylko jest mniej gęsta. Proponuję posypać natką pietruszki i zajadać w towarzystwie świeżego chleba.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wow! Lubię i jasia i pieczarki - w towarzystwie papryki i pomidorów, na pewno smakują znakomicie! Świetna zupka!
OdpowiedzUsuńo matko jaka piękna ta zupka :) jaki cudowny kolorek
OdpowiedzUsuńTen kolorek to zasługa przecieru pomidorowego :)
OdpowiedzUsuń