wtorek, 31 stycznia 2012
Pulpeciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena dania: 4+
Składniki (dla 2 osób):
- 2 białe kiełbasy
- 3 łyżki chrzanu
- szklanka śmietany
- 1/4 kostki masła
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zdejmij z kiełbasy flak i uformuj kulki (z jednej kiełbasy wychodzą 4 pulpeciki).
Na rozgrzanym oleju smaż pulpeciki, aż się zarumienią.
Na drugiej patelni rozpuść masło i wymieszaj z chrzanem. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem. Dołóż usmażone pulpeciki i podsmaż wszystko razem około 3 minut.
Można podać z ziemniakami i surówką z pora i marchwi.
Surówka z pora i marchwi:
- 1 por
- 1 marchew
- pół jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
Pora przekrój na 4 części wzdłuż a następnie drobno pokrój. Marchew i jabłko zetrzyj na dużych oczkach. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj majonez i śmietanę, przypraw solą i pieprzem.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis na pulpeciki znalazłam na blogu okuchnia.pl Bardzo mi się spodobał ten nieco odmienny sposób podania białej kiełbasy. I muszę stwierdzić, że bardzo smaczny. Podałam go z surówką z pora, która świetnie do tego pasuje. Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajne to! Angielska kielbasa bardzo przypomina biala, wiec mysle, ze poeksperymentuje :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak Ci wyszło :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń