wtorek, 17 stycznia 2012
Spagetti z tuńczykiem
Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena dania: 5
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 puszka tuńczyka (w zalewie własnej lub oleju)
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka pesto
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- garść ziaren słonecznika
- parmezan
- natka pietruszki
- oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, do momentu kiedy się zeszkli. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 5-6 minut na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pesto i przyprawiamy oregano. Na koniec mieszamy z tuńczykiem, wcześniej uprażonym na suchej patelni słonecznikiem i posiekaną natką pietruszki.
Całość posypujemy startym parmezanem oraz natką pietruszki według upodobań.
Kilka dodatkowych słów:
Dziś zainspirowałam się przepisem, który znalazłam na stronie www.kwestiasmaku.com
Dodałam do niego kilka innych składników, które świetnie wpasowały się w całość. Uważam to danie za doskonałe - po pierwsze dlatego, że jest znakomite w smaku, a po drugie dlatego, że bardzo szybko się je przygotowuje. Polecam! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Viva la pasta:)
OdpowiedzUsuń