wtorek, 31 lipca 2012

Ratatouille po prowansalsku


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 średni bakłażan
- 2 niewielkie cukinie
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 dojrzałe pomidory
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 5 gałązek świeżego rozmarynu
- szczypta ziół prowansalskich
- sól

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną w 0,5 cm plasterki cukinię oraz pokrojonego w 0,5 cm półplasterki bakłażana. Dusić po przykryciem około 15 minut.
Pomidory spażamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę. Dodajemy do duszących się warzyw i smażymy jeszcze około 5 minut - tym razem już bez przykrycia. Przed końcem gotowania dodać drobno posiekany rozmaryn, tymianek oraz zioła prowansalskie. Doprawić solą według uznania.
Podawać z bagietką lub podsmażonym na patelni chlebem - polanym oliwą z oliwek.

Kilka dodatkowych słów:
Przygotowany w ten sposób ratatouille jest bardzo aromatyczny. W głównej mierze wyczuwa się rozmaryn, który chwilami przesłania smak warzyw. Jeśli nie lubimy tak intensywnych ziół, proponuję ograniczyć rozmaryn do 2-3 gałązek.
Mój ratatouille podałam z upieczonymi na suchej patelni kromkami chleba, które skropiłam w czasie pieczenia odrobiną oliwy. Pycha!
Przepis pochodzi ze strony kuchniapozytywna.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz