sobota, 4 sierpnia 2012

Tortilla Pascala


Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 2 osób):
- 4 ziemniaki
- 14 plasterków chorizo
- żółty ser (ja użyłam cheddar)
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- szczypiorek z jednej cebuli dymki
- 1 cebula
- 5-6 czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz ze skórki. Pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy plasterki chorizo i jeszcze chwilę smażymy. Całą zawartość patelni przekładamy do miseczki - żeby odsączyć tłuszcz kładziemy w miseczce papierowy ręcznik.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich śmietanę, pokrojone w plasterki oliwki, chorizo z cebulą oraz drobno starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ziemniaki i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 1,5 łyżki oliwy, którą rozgrzewamy. Następnie wlewamy zawartość miski. Smażymy około 3-4 minut. Po tym czasie wkładamy patelnię do rozgrzanego piekarnika (do temperatury 160 C) i pieczemy na górnej półce około 5-7 minut (aż całość się zetnie). Na koniec posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy na patelni.

Kilka dodatkowych słów:
Danie przypomina bardziej omlet niż tortillę, ale muszę przyznać, że jest bardzo dobre w smaku. Polecam do wypróbowania!

1 komentarz: