wtorek, 5 czerwca 2012

Makaron Boscaiola


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4-

Składniki (dla 2 osób):
- 1/2 puszki pomidorów
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g śmietany
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- makaron 

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. 
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cebulę oraz czosnek i podsmażyć. Zalać pomidorami wraz z sosem. Doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze kilka minut. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Wymieszać w garnku z makaronem.
Na talerzu można posypać tartym parmezanem.

Kilka dodatkowych słów:
Boscaiol'e po raz pierwszy jadłam w Toskanii. Była pyszna i pragnęłam taką samą przygotować w domu. Szukałam wśród różnych przepisów - jednak żaden z nich nie odpowiadał temu, co jadłam we Włoszech.           
Dziś przygotowałam makaron z podobnymi składnikami. Jednak jeszcze wiele mu brakuje do tamtego. Ale może w końcu uda mi się uzyskać tamtą doskonałość. Tymczasem będę próbować dalej.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajnie, że oceniasz przepisy i podajesz czas przygotowania. Ciekawy blog, chętnie będę zaglądać. Pozdrawiam i zapraszam na moje bloga kulinarno-modoego http://wha-cha-ma-call-it.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba :) Bardzo chętnie odwiedzę Twojego bloga. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. MAM TAKIE MISECZKI OD TEGO KOMPLETU :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż pośpieszyłam szukać ich na Twoim blogu. :) Żałuję, że nie mam takich do kompletu. Pozdrawiam! :)

      Usuń