czwartek, 30 sierpnia 2012

Francuski deser - ile flottante


Potrzebny czas: 1,5h
Moja ocena: 5

Składniki (na 4 porcje):
- 6 jaj
- 0,5 l mleka
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- zapach wanilii
- 10 ziaren ziaren kawy
- zapach waniliowy lub rumowy
- maliny do dekoracji

Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żóltka ubić i dodać zapach waniliowy.
Ziarna kawy uprażyć na patelni.
Do garnka wlać mleko, dodać uprażoną kawę i zagotować. Powoli dodawać ubite żółta, pamiętając o tym aby cały czas mieszać i nie doprowadzić do wrzenia. Po około 10 minutach zestawić z ognia do ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki  na około 1 godzinę.
Białka ubić na sztywno, co jakiś czas dodając cukier i sól. Z ubitej piany uformować "wysepki" i włożyć do rozgrzanego piekarnika (185 C). Piec około 20 minut.
Do pucharków wlać sos z żółtek, nałożyć wyspę i udekorować malinami.

Kilka dodatkowych słów:
Jest to ulubiony deser mojego męża, który poznał go we Francji. Wóczas to postanowił przygotować taki sam w domu. I oto on - ile flottante pojawił się u nas na deser. :) I co ciekawe - smakował mi o wiele bardziej niż tamten francuski. Polecam do wypróbowania.

1 komentarz: