czwartek, 2 sierpnia 2012

Kurczak z chorizo


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 8 plasterków chorizo
- 4-6 listków bazylii
- 40 g startego sera cheddar
- skórka starta z 1/2 cytryny
- świeżo mielony pieprz
- sól,

Przygotowanie:
Kurczaka umyć, odciąć tłuszcz. Posypać solą, pieprzem oraz skórką z cytryny i odstawić na 15 minut, aby pierś przeszła ich aromatem.
Rozgrzać piekarnik do 180 C (z termoobiegiem).
Chorizo położyć na rozgrzanej suchej patelni i chwilę smażyć z każdej strony (około 1 minuty).
W tłuszczu, który wyciekł z chorizo podmażyć piersi kurczaka. Po około 2 minuty z każdej strony - tak aby w środku były jeszcze surowe. Następnie wyciąć w kurczaku kieszonki i włożyć do środka 3-4 plasterki chorizo oraz 2-3 listki bazylii. Spiąć wykałaczkami i posypać serem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy wykałaczki i kroimy w paski.

Można podać z salsą pomidorową:

Składniki:
- 3 nieduże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- kilka oliwek (ja dodałam zielone z anchois)
- kilka listków bazyli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek pokroić w małą kosteczkę. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwę oraz pokrojoną w paski bazylię. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis znalazłam w Lidlu ;) - przepis proponowany przez Karola Okrasę.
Nieco zmodyfikowałam ten przepis, według swoich upodobań i całość wyszła super! Polecam! Kurczak świetnie smakuje kiedy jest podmażony na tłuszczu z chorizo. Po wyjęciu z piekarnika można jeszcze na chwilę położyć kurczaka na rozgrzanej patelni i podsmażyć spód - aby był chrupiący.


5 komentarzy:

  1. Już drugi raz widzę ten przepis i coraz bardziej się do niego przekonuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też byłam na zakupach w Lidlu i kupiłam chorizo, ale na pierwszy ogień pójdzie tortilla Pascala. Myślę, że o zrobienie kurczaka wg Okrasy też się pokuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam ochotę na tą tortillę. :) Jestem ciekawa Twoich wrażeń.

      Usuń
  3. Kurczaka wg Okrasy też robiłam, pycha, czekam na nowe inspiracje z ich strony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również jestem ciekawa kolejnych propozycji. :) Pozdrawiam!

      Usuń