Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 5
Składniki (dla 2 osób):
- ulubiony makaron
- 1 filet z kurczaka
- 1 nieduża cukinia
- ok. 60 g sera koziego długodojrzewającego (w roladzie)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- zioła prowansalskie
- garść świeżej bazyli
- ok. 50 g tartego parmezanu
- 100 g śmietany 16%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi i odstawić na chwilę na bok. Cukinię dokładnie umyć, pokroić w plastry a następnie w ćwiartki. Ser kozi pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej kurczaka. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć 2-3 minuty i dodać cukinię. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dolać śmietanę i smażyć około 1 minuty. Na koniec dodać ser kozi oraz posiekane liście bazyli. Jeszcze chwilę smażyć aby ser trochę się rozpuścił.
Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem.
Kilka dodatkowych słów:
Kozi ser to ostatnio jeden z moich ulubionych serów. Najchętniej dodawałabym go do wszystkiego.
Przepis powstał w mojej głowie z potrzeby chwili i z tego co było akurat w lodówce. Efekt - pycha! :)
lubię takie makaronowe wariacje!:)
OdpowiedzUsuńNie dziwie sie twojej milosci do koziego sera :)
OdpowiedzUsuńTez uwielbiam kozi ser, ma specyficzny posmak, który wielu osobom nie odpowiada, ale za to właśnie go cenię ;) Przepis zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuń