poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Łosoś w jagodach


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z łososia
Marynata:
- 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- sól
Sos:
- 200 g jagód
- 1/2 szklanki świeżej mięty
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz

Przygotowanie:
Wymieszać sok z pomarańczy z chilli i solą. Zanurzyć wierzch łososia w marynacie i lekko docisnąć. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować sos - jagody wymieszać z cukrem i odstawić na 20-30 minut. Dodać posiekaną miętę i wymieszać. Przełożyć 3/4 jagód do rondelka, dodać miód, ocet, pieprz cayenne oraz pieprz czarny i zagotować. Gotować na wolnym ogniu 5-7 minut aż sos zgęstnieje. Następnie zblendować sos i wymieszać z pozostałymi jagodami.
Łososia wyjąć z marynaty, osuszyć. Jeśli lubisz ostre dania można go jeszcze nasmarować dodatkowym pieprzem cayenne oraz skórką pomarańczy. Grillować na wolnym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty.
Upieczonego łososia położyć na talerz, polać jagodowym sosem i przyprawić listkami mięty.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracją na to danie był wpis na kwestiismaku. Jednak tam był podany z czarną porzeczką, a ponieważ nie mogłam jej już nigdzie dostać, dlatego wykorzystałam jagody. Myślę, że efekt wyszedł całkiem ciekawy.

6 komentarzy: