środa, 29 sierpnia 2012

Stir-fry z bakłażanem i szczypiorkiem


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 1 bakłażan
- 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki szczypiorku wraz z cebulkami
- 1 łyżka oliwy
- 250 ml bulionu warzywnego
- garść liści bazylii
- papryczka chili
- 100 g ryżu
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- kilka kropel cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Składniki na sos wymieszać w salaterce i odstawić na bok.
Ugotować ryż.
Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w (ok 1 cm) plastry, a następnie w paski. Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Cebulkę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć starty imbir, czosnek i cebulkę. Smażyć około 1 minuty cały czas mieszając. Następnie dodać bakłażana i smażyć przez około 5 minut nadal mieszając. Kiedy bakłażan będzie już obsmażony z każdej strony, należy wlać bulion i zagotować. Przykryć patelnię pokrywką lub folią aluminiową i gotować około 5 minut na małym ogniu, aż bakłażan będzie miękki, ale nie rozpadający się.
Na koniec wlać sos i zagotować. Odstawić z ognia, dodać posiekaną papryczkę chili, posiekaną bazylię i szczypiorek.
Podawać z ryżem i sałatą z pomidorem.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
Niestety nie miałam papryczki chili, ale i tak bakłażan wyszedł pyszny! Polecam na lekki obiad.


3 komentarze:

  1. Alez apetycznie wyglada! I do tego szybki, jak to stir fry.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie skonsumowałam. Przepyszne. Cudowne. U mnie był koperek z powodu braku szczypiorku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wyszedł doskonały :)

      Usuń