poniedziałek, 3 grudnia 2012
Orientalna zupa marchewkowa
Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena: 4
Składniki (dla 2-3 osób):
- 3 duże marchewki (ok. 350 g) pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki (ok. 125 g) pokrojone w kostkę
- 2 pokrojone w plasterki selery naciowe
- 45 g masła
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 900 ml wody (lub świeży bulion)
- 3 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 listki laurowe
- ok. 200 ml mleka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchew, i ciągle mieszając, smażyć przez 5 minut.
Dodać wodę, kumin, seler, ziemniaki, koncentrat, sok z cytryny i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wyjąć liść laurowy, zupę nieco ostudzić, a następnie zmiksować. Dodać mleko i podgrzać na wolnym ogniu. Jeśli zajdzie potrzeba raz jeszcze przyprawić.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe - najlepsze przepisy z całego świata".
Zupa jest bardzo ciekawa w smaku i dzięki kminowi ma faktycznie wyczuwalną nutę orientu. Jeśli ktoś lubi te smaki to warto wypróbować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chętnie skusiłabym się na miseczkę takiej zupki:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
MAlwina
Swietne zdjecie i swietna miseczka. A zupa, naturalnie, tez boska.
OdpowiedzUsuńchcę koniecznie!
OdpowiedzUsuńjuż się nastawiam na zupę marchewkową od dłuższego czasu
OdpowiedzUsuńBoskie zdjęcie! A i zupka prezentuje się smacznie :)
OdpowiedzUsuń