Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 3
Składniki (dla 2-3 osób):
- 3 jajka
- 250 sera ricotty
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- skórka starta z cytryny
- sól, pieprz
- 70 ml mleka
- siekane zioła (np. pietruszka, szczypiorek, bazylia)
- olej do smażenia
Sos:
- kilka pieczarek
- oliwa z oliwek
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 300 ml wrzącej wody
- 1 łyżka mąki
- pieprz
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj sos. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie trochę podduś pod przykryciem. Dodaj posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną szalotkę. Razem wszystko podsmaż.
Kostkę bulionu rozpuść w wodzie i dodaj do grzybów. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw pieprzem.
W międzyczasie przygotuj placuszki. W dużej misce wymieszaj żółtka, mleko, mąkę oraz parmezan. Dodaj przyprawy, skórkę z cytryny oraz zioła.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
Smaż na rozgrzanym oleju, po 3-4 placuszki na patelni. Jeden placuszek to jedna duża łyżka. Jeżeli będzie nadmiar tłuszczu to można go odsączyć papierowym ręcznikiem.
Na talerze nałóż placuszki i polej sosem grzybowym. Można posypać natką pietruszki.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z bloga feeria smaków
Ponieważ sos wyszedł bardzo słony, trudno mi było zjeść całość. Dlatego można zwiększyć ilość wody lub zmniejszyć kostkę bulionu do połowy.
Nie sądziłam nigdy, że z ricotty da się zrobić wytrawne placuszki.Bardzo podoba mi się tym pomysł, zwłaszcza, że dodatek aromatycznych ziół parmezanu w serowych plackach zdaje się idealnie współgrać z sosem grzybowym. Chyba będę musiała sama przekonać się, jak smakuje to danie. :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki są bardzo delikatne w smaku. Wydają mi się dobrą propozycją na niedzielne śniadanie :) Warto wypróbować.
Usuńte placuszki mnie intrygują; wydają się być w smaku takie ... kremowe :) muszę spróbować, koniecznie!
OdpowiedzUsuńPolecam :) tylko jeśli lubisz delikatne dania to warto zrezygnować z soli, ponieważ parmezan nadaje już lekko słonawy smak.
Usuń