wtorek, 24 kwietnia 2012

Gulasz wieprzowy z warzywami


Potrzebny czas: około 60 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 3-4 osób):
- 500 g szynki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- kawałek selera naciowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 L bulionu
- bazylia
- oregano
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- czerwona papryka w proszku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki mąki

Przygotowanie:
Szynkę pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem oraz czerwoną papryką.
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę. Seler naciowy pokroić w paseczki.
Na mocno rozgrzany olej wrzucić szynkę i obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę i czosnek i jeszcze chwilę podsmażyc. Następnie zalać bulionem, dodać listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Dodać parykę, marchewkę oraz seler naciowy i gotować pod przykryciem około 30-40 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i cukinię. Doprawić bazylią, oregano oraz solą i pieprzem - jeśli jest taka potrzeba. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 minut. Zagęścić mąką - w 1/3 szklanki zimnej wody wymieszać 3 łyżki mąki.

Kilka dodatkowych słów:
Jeżeli mamy więcej czasu to można dłużej gotować gulasz - bo im dłużej tym lepiej - nawet do 2,5 godziny. Wówczas nie trzeba zagęszczać gulaszu mąką. Ja zagęściłam swój mąką kukurydzianą i trochę mi zepsuło to smak. :/ Składniki gulaszu możemy modyfikować według uznania - w zależności od tego jakie warzywa lubimy lub mamy aktualnie w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz