piątek, 6 kwietnia 2012

Łosoś z sosem ze szpinaku i kolendry


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z łososia
- sól
- pieprz (ja użyłam cytrynowego)
- suszona kolendra
- oliwa z oliwek
SOS:
- 1 łyżeczka miodu
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- garść liści szpinaku
- garść świeżej kolendry
- oliwa z oliwek

- 2 filiżanki kaszy pęczak
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- bulion
- oliwa z oliwek

- 1 twarde i soczyste jabłko
- 2 łyżeczki miodu
- sok i skórka z 1 limonki
- odrobina octu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- papryczka chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Filet z łososia oczyścić i pokroić na steki. Doprawić solą, pieprzem i utartą w moździerzu kolendrą. Jeśli masz naczynie do gotowania na parze - wówczas gotuj rybę przez 10 minut. Jeżeli jednak nie posiadasz takiego urządzenia możesz upiec łososia w piekarniku. W tym celu nacieramy rybę odrobiną oliwy, kładziemy na wierzchu płatki masła i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 C.
Sos - miód, musztardę i sok z cytryny zmiksuj ze szpinakiem i świeżą kolendrą. Następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dolej oliwę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję - musi być gęsty i zawiesisty.
Kasza - pęczak przesmaż na oliwie z rozgniecionym czosnkiem i posiekaną drobno cebulą. Następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości.
Jabłka obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, a następnie przesmaż je na miodzie, z sokiem i skórką otartą z limonki oraz odrobiną octu. Gdy ocet na tyle wyparuje, że nie będzie już czuć jego intensywnego aromatu, wymieszaj jabłka z ugotowanym pęczakiem, dodaj masło i drobno posiekaną natkę pietruszki oraz ostrą papryczkę - jeśli używasz.
Na talerzu ułóż kaszę z jabłkami, obok łososia i polej sosem ze szpinaku i kolendry.


Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej "Palce lizać" z 4.04.2011 i jest autorstwa Karola Okrasy.
Od dawna miałam ochotę na wypróbowanie tego dania i w końcu się zebrałam. Jedyne co mogę powiedzieć to to, że jest znakomite! A sos ze szpinaku i kolendry naprawdę bardzo ciekawy w smaku. Polecam wszystkim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz