czwartek, 26 kwietnia 2012

Zupa z zielonej soczewicy


Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 4 osób):
- 1,5 szklanki soczewicy łuskanej,zielonej - 2 marchewki,
- 2 cebule,
- ½ selera,
- 1 pietruszka,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kostka rosołowa lub bulionetka,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka suszonego cząbru,
- sól i pieprz,
- ew. śmietany do przystrojenia
- natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
Soczewicę zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Nasiona odsączyć i zalać 2 litrami lekko osolonej wrzącej wody i gotować na małym ogniu. W tym czasie:
Cebulę drobno posiekać i dodac do gotującej się soczewicy. Seler, pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i także dodać do garnka. Gdy soczewica będzie już miękka po ok. 20 minutach, dodać bulion, koncentrat, majeranek, cząber i czosnek pokrojony w kostkę.
Gotować jeszcze przez 10 minut, po czym doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Można ją zabielić śmietaną.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi ze strony kuchnia.o2.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz