wtorek, 17 kwietnia 2012
Frittata ze szpinakiem
Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 3+
Składniki (dla 2 osób):
- 5 jajek
- 1,5 łyżki startego parmezanu
- 100 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Szpinak umyć i pokroć w paski. Czosnek zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać szpinak i poddusić. Dodać czosnek i przyprawić pieprzem oraz gałką muszkatołową.
W miseczce rozbełtać jajka z parmezanem. Wlać na patelnię ze szpinakiem. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem około 8 minut. Po tym czasie przewrócić frittatę na drugą stronę. W tym celu można się posłużyć talerzem na który wykładamy frittatę, nakładamy na to patelnię i przewracamy. Na drugiej stronie smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis znalazłam na blogu facetikuchnia.wordpress.com
Nieco trudności sprawiło mi przekładanie frittaty na drugą stronę. Dlatego wolę inny sposób - po usmażeniu frittaty po jednej stronie, włożyć na 10 minut do piekarnika na górną półkę i podpiec.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
apetyczna
OdpowiedzUsuńTakie dania lubię najbardziej. Pycha :)
OdpowiedzUsuń