niedziela, 15 kwietnia 2012
Płatki jęczmienne z zielonym sosem
Potrzebny czas: 15 minut
Moja ocena: 4
Składniki (dla 1 osoby):
- 5 łyżek płatków jęczmiennych
- 0,5L mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1 kiwi
- dodatkowych cukier do sosu z kiwi
Przygotowanie:
Zagotować mleko z dodatkiem cukru i wiórków kokosowych. Dodać płatki owsiane i zagotować. Jeśli płatki wchłoną całe mleko można dolać jeszcze trochę, żeby całość była bardziej płynna. Gotować około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając aby nie przywierały do garnka.
Kiwi obrać i pokroić. Wrzucić do blendera i zmiksować z dodatkiem cukru.
Do salaterki wlewamy połowę sosu, na to nakładamy płatki i polewamy sosem. Możemy udekorować orzechami lub płatkami migdałów.
Kilka dodatkowych słów:
Do dzisiejszego śniadania zainspirował mnie przepis zamieszczony na blogu kulinarne-igraszki-kikimory.blogspot.com
Wprawdzie nie robiłam puddingu bo zależało mi na szybkim i ciepłym śniadaniu, ale płatki były równie dobre.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To w końcu jęczmienne czy owsiane?;) tak czy tak, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńNo tak :) z rozpędu się pomyliłam. Oczywiście jęczmienne - już zmieniam. Pozdrawiam ciepło!
Usuńkurczę, że też kiwi nie lubię xd
OdpowiedzUsuńale z sosem malinowym, jak najbardziej!
Z malinowym też będzie pyszne - nawet nie wiem czy lepsze :)
Usuń