czwartek, 19 kwietnia 2012

Zupa ziemniaczana z bazylią wg Pięciu Przemian


Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2-3 osób):
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 L wody
- pęczek bazylii
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cukru trzcinowego
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- słodka papryka
- kminek
- sól

Przygotowanie:
Do garnka z gorącą wodą wrzucić drobno pokrojone ziemniaki, 2 drobno pokrojone marchewki, pokrojony seler. Doprawić pieprzem, kminkiem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą. Dolać sok z cytryny i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Pęczek bazylii drobno posiekać, połowę wsypać do zupy i wszystko zblendować. Następnie dodać drugą połowę bazylii i wymieszać. Doprawić do smaku słodką papryką, cukrem trzcinowym, masłem, świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Kilka dodatkowych słów:

Przepis pochodzi z książki "Gotowanie według Pięciu Przemian" B.Temelie, B.Trebuth.
Bardzo lubię tą zupę. Jest aromatyczna i delikatna. Polecam!

2 komentarze:

  1. moja siostra robi często zupę ziemniaczaną. No, wiesz, "kartoflankę" :)
    W dzieciństwie tak jej nie znosiłam, że nie jestem pewna czy umiałabym się przekonać. Muszę poprosić siostrę żeby kiedyś ugotowała taką...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to bardzo lubię ziemniaki, więc pewnie dlatego tak bardzo mi smakuje. :) Jednak ma ona inny smak niż zwykła kartoflanka, dlatego polecam do wypróbowania :) Może zasmakuje...

      Usuń