wtorek, 10 kwietnia 2012
Wiosenna sałatka z komosą ryżową
Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4
Składniki (dla 2 osób)
- 100 g komosy ryżowej
- 1 cukinia
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2 garście świeżego szpinaku
- garść świeżej bazylii
- 75 g fety
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- oregano
- pieprz
Przygotowanie:
Komosę gotujemy w garnku przez około 15 minut a następnie płuczemy pod zimną wodą.
Cukinię myjemy, kroimy w 2 cm plasterki i grillujemy. Szpinak dokładnie płuczemy i kroimy w paski. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka a szczypiorek w paseczki. Bazylię również kroimy w paski a fetę w kostkę.
Wszystko razem mieszamy i polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy i octu winnego przyprawionym oregano i pieprzem.
Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na sałatkę znalazłam na blogu Maggie
Pierwszy raz jadłam quinoę i muszę przyznać, że smakowała mi. :) Już od dawna chciałam jej spróbować jednak jakoś nie wpadł mi w ręce ciekawy przepis z jej udziałem. Aż do teraz. I szczerze mogę polecić to jakże bogate w wartości odżywcze a do tego smakowite ziarno spożywane przez samych Inków i Azteków. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda WYBITNIE apetycznie.
OdpowiedzUsuń:) dziękuję :)
Usuńskoro wiosenna to nadaje się na mój konkurs zapraszam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy ten konkurs :) Chętnie wezmę w nim udział. Pozdrawiam!
UsuńPysznie sie u ciebie prezentuje! Pogoda juz coraz bardziej wiosenna, wiec salatki sa jak najbardziej pozadane :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Tak, wiosna to najlepszy czas na kolorowe sałatki :)
Usuń