niedziela, 22 kwietnia 2012
Panna cotta - trio
Potrzebny czas: 5 h
Moja ocena: 5
Składniki (dla 5 osób):
1 warstwa:
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 ml mocnej kawy
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki żelatyny
2 warstwa:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 ml przecieru z truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1,5 łyżki żelatyny
3 warstwa:
- 300 ml śmietany 30%
- 150 ml mleka
- 150 ml soku jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
Musy:
- 1 jabłko
- kilka truskawek
Przygotowanie:
Przygotowujemy pierwszą warstwę - w garnku zagotować śmietanę z kawą i cukrem. Żelatynę zalać odrobiną wody i odstawić na chwilę. Kiedy śmietana będzie wrzała, zdjąć z ognia i dodać żelatynę wymieszać. Ostudzić i przelać do szklanek. Wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę - truskawki umyć i zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć (np. przez gazę). Śmietanę wymieszać z cukrem i doprowadzć do wrzenia. Żelatynę zalać odrobną wody i odstawić na chwilę. Śmietanę zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przestudzić do temperatury 60C i dodać przecier truskawkowy z cytryną. Nalać na pierwszą warstwę i odstawić do lodówki na kolejne 1,5 godziny.
Pora na ostatnią wartwę - w garnku zagotować śmietanę z mlekiem, sokiem jabłkowym i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z ognia. Żelatynę zalać odrobiną wody i dodać do garnka. Ostudzić i dolać na 2 pozostałe warstwy. Wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
Przed podaniem przygotować mus jabłkowy i truskawkowy - miksując każdy oddzielnie w blenderze. Nałożyć na panna cottę i ozdobić truskawkami.
Smacznego!
Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na różne przepisy znalazłam na blogu http://cukierniczekreacje.blox.pl
Deser wyszedł bardzo dobry, jednak porcja jak dla mnie zbyt solidna. Aż się zasłodziłam. Myślem, że spokojnie można zmiejszyć proporcje do połowy. Najbardziej smakowała mi panna cotta truskawkowa. Była trochę odmienna od dwóch pozostałych, ponieważ była bardziej puszysta - jest to pewnie zasługa musu truskawowego. Ta warstwa była pyszna! :) Pomiędzy warstwami można poukładać plasterki truskawek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa i apetyczna;)
OdpowiedzUsuńSzalenie efektowny letni deser!
OdpowiedzUsuń