poniedziałek, 16 kwietnia 2012
Zupa szczawiowa
Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 5
Składniki (dla 3-4 osób):
- 150-200g szczawiu ze słoika
- 2l bulionu
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
W garnku gotujemy bulion i dodajemy ziemniaki oraz marchewkę. Gotujemy około 15 minut (aż ziemniaki i marchewka będą miękkie) i dodajemy szczaw. Gotujemy 5 minut i dodajemy śmietanę - wcześniej wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami zupy.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Kilka dodatkowych słów:
Uwielbiam tą zupę! Myślę, że jest dlatego taka dobra bo dostałam szczaw od babci, która sama go zbierała i wekowała. Pamiętam jak kiedyś kupiłam szczaw w sklepie i niestety zupa nie była już tak dobra. Dlatego tak ważny jest wybór szczawiu, który użyjemy do naszej zupy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cale wieki nie jadlam szczawiowej :)
OdpowiedzUsuń