środa, 11 kwietnia 2012

Krem z buraków i jabłek


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 3+

Składniki (dla 2-3 osób):
- 4 średnie buraki
- 2 jabłka
- pasternak (zastąpiłam selerem)
- 0,5 L bulionu warzywnego
- 1 cebula posiekana w kostkę
- kawałek imbiru pokrojony w kostkę
- goździki
- świeży tymianek
- liść laurowy
- kolendra
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- śmietana

Przygotowanie:
Buraki gotujemy w łupinkach około 30 minut.
W drugim garnku podmażamy cebulę na oliwie. Kolendrę oraz goździki rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy imbir, tymianek, liść laurowy, pokrojony pasternak oraz obrane i pokrojone jabłka. Całość zalewamy bulionem i gotujemy kilka minut.
Ugotowane buraki obieramy, kroimy i dodajemy do bulionu. Wciskamy kilka kropel z cytryny. Gotujemy wszystko razem około 10 minut i następnie blendujemy. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzch nakładamy łyżkę śmietany.

Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis zaczerpnęłam od brytyjskiego smakosza - Valentine'a Warnera.
Należy pamiętać, żeby przed blendowaniem wyjąć liść laurowy. Ilość dodawanych przypraw regulujemy według uznania. Ja dodałam trochę za dużo goździków i wyszedł mi gorzkawy posmak.

4 komentarze:

  1. Wyglada pysznie - jeszcze nie jadłam takiego połączenia w zupie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy smak - warto wypróbować. I kolor ma taki piękny. :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Buraki świetnie działają na cerę, więc może dodasz przepis do akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dania-upiekszajace-skore. Nie zapomnij o banerku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję za podpowiedź :) banerek wklejony. Pozdrawiam!

      Usuń