czwartek, 12 kwietnia 2012

Tikka masala z kurczakiem


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 3-

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, imbir oraz chilli posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek, imbir oraz chilli. Dodać cukier oraz garam masala. Podsmażyć i przyprawić pieprzem cayenne oraz kurkumą. Na koniec dodać koncentrat oraz pomidory z puszki. Wszystko razem poddusić, zestawić z ognia i zblendować.
Kurczaka podsmażyć i zalać sosem. Jeszcze chwilę razem pogotować.
Podawać z ryżem lub chlebkami naan.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z bloga mamabartka.blogspot.com
Muszę przyznać, że danie wyszło bardzo ostre. Dlatego należy uważać z chilli. Kolejnym razem ograniczę się chyba tylko do świeżej papryczki, bez dodawania pieprzu cayenne. Na smak potrawy duży wpływ mają pomidory. Niestety te które kupiłam nie były za dobre, stąd tak niska ocena tej potrawy. Bo przecież tikka masala to mój ulubiony sos indyjski. Ale muszę jeszcze nad nim popracować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz