piątek, 20 kwietnia 2012

Grillowany łosoś z pieczarkami


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z łososia
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 250 ml bulionu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- świeża kolendra
- kawałek cytryny
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić kolejne 10 minut. Mąkę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do bulionu. Chwilę pogotować, aż sos zgęstnieje i zdjąć z ognia.
Jednocześnie na patelni grillowej obsmażyć łososia (ze skórką) - po 3 minuty z każdej strony. Patelnię przykryć folią aluminiową. Dzięki temu łosoś będzie soczysty w środku a chrupiący na zewnątrz.
Podawać z kaszą gryczaną, która świetnie komponuje się z sosem pieczarkowym.
Posypać posiekaną kolendrą. Łososia skropić sokiem z cytryny.

Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis znalazłam na kwestiasmaku.com
Początkowo obawiałam się takiego zestawu - łosoś z kaszą i pieczarkami? Jednak bardzo mi smakowało :) No i ten chrupiący, grillowany łosoś. Pycha! :) Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz