środa, 18 kwietnia 2012

Polędwiczki z gruszką i serem pleśniowym


Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 250 g polędwiczek wieprzowych
- 1 gruszka
- 3/4 sera pleśniowego blue
- śmietana do sosów 30%
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Polędwicę pokroić w plasterki o grubości 3-4 cm. Delikatnie rozbić na kotlety. Podgrillować na patelni do grillowania. Jeśli nie mamy - można pominąć.
Gruszkę obrać i pokroić w plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie - polędwicę, gruszkę, polędwicę itd. aż do skończenia się składników. Zalać śmietanką z dodatkiem soli i pieprzu. Posypać rozdrobnionym serem.
Zapiekać w piekarniku w temp. 200C przez około 30 minut.

Kilka dodatkowych słów:
Ponieważ mam duże naczynie żaroodporne, dlatego wykorzystałam 4 kokilki do wyłożenia mięsa i gruszek. Sposób ten doskonale mi się sprawdził, ponieważ bardzo łatwo było nakładać, bez potrzeby krojenia. Całość można przykryć folią aluminiową (wówczas mięso będzie bardziej soczyste), jednak przed końcem pieczenia zdjąć, tak żeby ser się dobrze rozpuścił.
Do polędwiczek podałam chipsy ziemniaczane, na które przepis znalazłam na kwestiasmaku.com
Całość - po prostu pycha! :)

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie połączenia, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki + ser pleśniowy superrr, uwielbiam, o matko. A kanapki z cieniutko pokrojoną polędwicą i gruszką też odkryłam ostatnio, że kocham. Więc zdecydowanie moje smaki, do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować takich kanapek :) - jeszcze nie jadłam.

      Usuń