środa, 4 kwietnia 2012

Herbaciane płatki jęczmienne


Potrzebny czas: 15 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- łyżeczka herbaty Lady Grey
- 0,5L gorącej wody
- 10 łyżek płatków jęczmiennych
- 1 jabłko
- garść rodzynek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- garść orzechów nerkowca
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Herbatę zalać w kubku wrzącą wodą i odczekać 5 minut żeby się zaparzyła. Następnie przelać przez sitko do garnka (chyba że mamy herbatę w torebce, wówczas od razu wlewamy do garnka) i dodać pozostałą część wody. Wsypać płatki jęczmienne i poczekać 5 minut aż napęcznieją.
W tym czasie jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do płatków i zagotować. Przyprawić cukrem oraz cynamonem. Gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając - aby płatki nie przywarły do garnka.
Nałożyć do miseczek, posypać orzechami nerkowca.

1 komentarz:

  1. takich wypasionych to jeszcze nie jadłam.
    to są moje smaki! więc porywam miseczkę ;]

    OdpowiedzUsuń