sobota, 28 kwietnia 2012

Curry z kalafiorem i czerwoną soczewicą


Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 3-4 osób):
- 1 kalafior
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 4 ząbki czosnku
- 50g świeżego imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 duża cebula
- sklarowane masło do smażenia
- 165 ml mleczka kokosowego
- 450-500 ml wody
- 2 pomidory
- 1 i 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 i 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- świeża kolendra
- sól
- 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać starty na najmniejszych oczkach czosnek i imbir - dzięki czemu utworzą konsystencję pasty. Podsmażać około 2 minut cały czas mieszając. Dodać pokrojoną w kosteczkę chilli oraz przyprawy - kurkumę, kumin oraz kolendrę. Smażyć kolejne 2 minuty - mieszając.
Do usmażonej pasty dodać soczewicę, zalać wodą i dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Gotować około 10 minut - aż soczewica się ugotuje. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe i gotować kolejne 5-10 minut - aż część wody odparuje. Doprawić do smaku solą.
W tym czasie podsmażyć na sklarowanym maśle różyczki kalafiora. Kiedy będzie gotowy dodać do garnka z curry i jeszcze chwilę razem pogotować - aż kalafior będzie miękki.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić czarną gorczycę oraz odrobinę kuminu i podsmaż kilka sekund. Olejem polej przygotowane curry, przykryj i odstaw na 5 minut.
Na talerzu posypać świeżą kolendrą. Podawać z chlebkami naan.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga zmagazynu.blogspot.com
Bardzo ciekawy i smaczny przepis warty wypróbowania. Polecam! Szczególnie gdy chcemy odpocząć trochę od mięsa.

2 komentarze:

  1. Piekne zdjecie, a przepis az sie prosi, by go wyprobowac. Moze dzieki niemu zaprzyjaznie sie z kalafiorem? :)

    OdpowiedzUsuń