poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Orzeźwiająca owsianka na lato


Potrzebny czas: 15 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 10 łyżek płatków owsianych
- 400 ml wody
- 400 ml mleka
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki ulubionego budyniu w proszku (ja dodałam toffi)
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 dojrzałe mango
- kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:
Do gorącej wody wrzucić płatki i zostawić do napęcznienia na 5 minut. Następnie dolać mleko oraz cukier i gotować na wolnym ogniu kolejne 5 minut.
W tym czasie obrać i pokroić mango w kostkę. Miętę posiekać. Wszystko razem wymieszać.
Budyń wymieszać ze śmietanką i dodać do garnka z płatkami. Gotować około 3 minut - od czasu do czasu mieszając. Nałożyć owsiankę do miseczek - ułożyć na niej mango z miętą.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Z mango i miętą musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorowo i ładnie podane, ale zgłodniałam na taką przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z mango brzmi pysznie, od razu ma się pałera na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mango, mięta... orzeźwienie w pełni!
    jeju, ależ kusisz. chyba jutro, z okazji wolnego święta
    wymyślę cos wspaniałego na śniadanie..

    OdpowiedzUsuń
  5. dodatki pyszne, owsianka na bogato! Cudna!

    OdpowiedzUsuń
  6. super! mam ostatnio fazę na owsiankę, Twoją tez z chęcią bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń