niedziela, 15 kwietnia 2012

Płatki jęczmienne z zielonym sosem


Potrzebny czas: 15 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 1 osoby):
- 5 łyżek płatków jęczmiennych
- 0,5L mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1 kiwi
- dodatkowych cukier do sosu z kiwi

Przygotowanie:
Zagotować mleko z dodatkiem cukru i wiórków kokosowych. Dodać płatki owsiane i zagotować. Jeśli płatki wchłoną całe mleko można dolać jeszcze trochę, żeby całość była bardziej płynna. Gotować około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając aby nie przywierały do garnka.
Kiwi obrać i pokroić. Wrzucić do blendera i zmiksować z dodatkiem cukru.
Do salaterki wlewamy połowę sosu, na to nakładamy płatki i polewamy sosem. Możemy udekorować orzechami lub płatkami migdałów.

Kilka dodatkowych słów:
Do dzisiejszego śniadania zainspirował mnie przepis zamieszczony na blogu kulinarne-igraszki-kikimory.blogspot.com
Wprawdzie nie robiłam puddingu bo zależało mi na szybkim i ciepłym śniadaniu, ale płatki były równie dobre.

4 komentarze:

  1. To w końcu jęczmienne czy owsiane?;) tak czy tak, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak :) z rozpędu się pomyliłam. Oczywiście jęczmienne - już zmieniam. Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  2. kurczę, że też kiwi nie lubię xd
    ale z sosem malinowym, jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z malinowym też będzie pyszne - nawet nie wiem czy lepsze :)

      Usuń