niedziela, 22 kwietnia 2012

Quesadillas z kurczakiem


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2-3 osób):
- 4 duże tortille
- pierś kurczaka
- 150 g żółtego sera (ja użyła Rubin)
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże pieczarki
- oregano
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z zalewą. Zalewę przygotowujemy z oregano, soku z cytryny, oliwy oraz soli i pieprzu. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek - zeszklić. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać pomidory i jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem.
Na drugiej patelni podsmażyć kurczaka. Wymieszać z warzywami.
Ser zetrzeć na tarce.
Na dużej patelni położyć tortillę i podsmażyć aż się zarumieni. Posypać serem, nałożyć farsz i ponownie posypać serem. Nakryć drugą tortillą. Smażyć około 3 minut i przewrócić na drugą stronę. Podsmażać chwilę - aż tortilla się zarumieni. Wyłożyć na talerz, pokroić na 8 kawałków.
Podawać z sosem:
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka mleka
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 filiżanki świeżej kolendry
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
Czosnek przecisnąć przez praskę. Kolendrę i chilli drobno posiekać i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam quesadillas, podoba mi sie fatsz w twojej wersji, a i sos musi byc pyszny - pominelabym tylko kminek, ktorego zniesc nie moge.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos jest naprawdę pyszny - zdecydowanie polecam! :) Myślę, że bez kminku będzie równie dobry.

      Usuń