wtorek, 10 kwietnia 2012

Wiosenna sałatka z komosą ryżową


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób)
- 100 g komosy ryżowej
- 1 cukinia
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2 garście świeżego szpinaku
- garść świeżej bazylii
- 75 g fety
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- oregano
- pieprz

Przygotowanie:
Komosę gotujemy w garnku przez około 15 minut a następnie płuczemy pod zimną wodą.
Cukinię myjemy, kroimy w 2 cm plasterki i grillujemy. Szpinak dokładnie płuczemy i kroimy w paski. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka a szczypiorek w paseczki. Bazylię również kroimy w paski a fetę w kostkę.
Wszystko razem mieszamy i polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy i octu winnego przyprawionym oregano i pieprzem.

Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na sałatkę znalazłam na blogu Maggie
Pierwszy raz jadłam quinoę i muszę przyznać, że smakowała mi. :) Już od dawna chciałam jej spróbować jednak jakoś nie wpadł mi w ręce ciekawy przepis z jej udziałem. Aż do teraz. I szczerze mogę polecić to jakże bogate w wartości odżywcze a do tego smakowite ziarno spożywane przez samych Inków i Azteków. :)

6 komentarzy:

  1. skoro wiosenna to nadaje się na mój konkurs zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy ten konkurs :) Chętnie wezmę w nim udział. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pysznie sie u ciebie prezentuje! Pogoda juz coraz bardziej wiosenna, wiec salatki sa jak najbardziej pozadane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Tak, wiosna to najlepszy czas na kolorowe sałatki :)

      Usuń